Sök paketresa & flyg

Paketresa
Endast Flyg

Bagage

Hur mycket bagage får man ha med sig?

 

Det är tillåtet att ta med sig max en väska, 20 kg incheckat bagage samt ett 5 kg handbagage (max 50x35x23 cm) kan tas med.

Tänk på att inte placera värdesaker i incheckat bagage.
 

Säkerhetsregler för handbagage inom Europa

Reglerna gäller från och med den 6 november 2006, och gäller inom EU inklusive Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.
 
• Vätska, gelé och spray med max 1 dl (100 ml) per behållare får tas med i handbagaget.
• Flaskor, burkar, tuber etc ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd. Max 10 stycken mindre behållare.
• Plastpåsen ska vara återförslutningsbar. Har du inte möjlighet att få tag i en sådan påse, kommer de att finnas på flygplatserna.

Detta avses med vätska:

Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Dessutom får du ta med:

• Mediciner
• Barnmat
• Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan.
Packa flytande mediciner, barnmat och dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. De behöver dock inte ligga i plastpåsar.

Detta påverkas inte:

• Du kommer även i fortsättningen att kunna köpa taxfree efter säkerhetskontrollen på svenska flygplatser.
• Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna. Här finns inga begränsningar när det gäller storlek på behållare eller mängd vätska som du packar ned.

Hur gör jag när mitt bagage är försvunnet?

Du måste anmäla detta direkt till handlingagenten på den ort som du anländer till, vid ankomst. De skriver då en rapport. Ditt bagage kommer att eftersökas och efter visst antal dagar, beroende på försäkringsbolag har du som kund rätt att göra ett ersättningsanspråk hos ditt försäkringsbolag för förlorat bagage. Eventuellt ersätter kreditkortsbolagen försvunnet bagage om resan är köpt med kreditkort, men det varierar mellan olika banker.

Vad gör jag om mitt bagage är skadat?

Du måste anmäla detta direkt till handling agenten på den ort som du anländer till. De skriver då en rapport och du får ett telefonnummer som du kan vända dig till. Rapporten behöver du för att få ut ersättning av ditt försäkringsbolag. Eventuellt ersätter kreditkortsbolagen skadat bagage om resan är köpt med kreditkort. Scandjet ersätter inte skadat bagage.

Läs även LVF's regler om bagage.