Sök paketresa & flyg

Paketresa
Flyg

Kroatisk afton i Primosten

Kroatisk afton  på Baculovi dvori i Primosten

Inkl. busstransfer t/r till Baculovi dvori, besök av egendom, middag och licencerad guide (svensk eller engelsktalande guide). Halvdagsutflykt.

Bara några kilometer från de vackra stränderna i Primosten ligger ett område som heter Primosten Burnji. I den steniga trakten finns några byar och vi besöker en av dessa som heter Drage.

Denna by visar hur man levde och brukade jorden förr i tiden, då åsnan och mulan var ovärderliga hjälpmedel. Här kommer ni att få en guidad tur och se hur man levde och lever än idag på den kroatiska landsbyggden. Det verkar som att tiden har varvats med gamla olivträd som lämnat detta område orört, sovandes inom de kvava, dimmiga stenmurarna och den starkt lysande röda marken.

Vi kommer att få möjlighet här att titta in i det ekologiska hushållet Baculov dvor, ett gammalt hushåll från 1500-talet. På den tiden bestod hushållet av huvudbyggnaden som hade köket som centrum och ett förvaringsrum, 'konoba'. Där hade man vin, olivolja, ost, lufttorkad skinka, potatis och annat. Här hittar vi även ett av Dalmatiens äldsta inrättning för tillverkning av olivolja, en stor vattentank ingrävd under huset och ett litet kapell. Förutom olivoljeproduktionen används delar av detta hushåll även idag för samma syfte som det byggdes för från början. Er guide kommer att visa er runt och på varje plats kommer ni att få höra hur livet var förr, vad man gjorde och hur man använde det lilla man hade.

Efter detta blir det dags att dricka och äta hemlagade traditionella kroatiska drycker och maträtter. Vi startar med provsmakning av likörer som finns i 10 olika smaker, allt från ren grappa till rosbladslikör. Lufttorkad skinka, hemlagrad ost och oliver är en traditionell förrätt i dessa trakter. Huvudrätten blir 'peka', en blandning av kött och potatis som tillagas i öppen spis på traditionellt vis. Som efterrätt smakar vi på traditionella kakor. Till maten kan ni välja mellan rött och vitt vin från byns egen produktion och med det avrundas detta kalas för smaklökarna.

Innan det blir dags för avgång får man möjlighet att köpa alla likörer och övriga produkter som kan vara ett trevligt minne från Kroatien och denna kväll.